איפה לומדים להמציא את בית הספר שהיית רוצה שהילדים שלך ילמדו בו? 

Y8A4781 Edit

ישבנו עם יעל ביבר אביעד, מנהלת בית ספר אלונים ע"ש שולמית אלוני לשעבר, לשיחה כנה, במטרה להבין איך אפשר ליצור ולנהל בית ספר פורץ דרך, שמאפשר לכל אחד ואחת מהלומדים.ות בו למצוא את הקול האישי שלה.ו. שאלנו אותה מה גרם לאנשים מכל הארץ ומרחבי העולם להגיע וללמוד דווקא מבית הספר אותו ניהלה, מי שכתלמידה הייתה בעצמה נושרת סמויה במערכת החינוך.

רק בגיל 20 ביבר התאהבה בלמידה ובמרוצת השנים הבינה שאפשר וכדאי להסיר את האבק מהמודל המסורתי של בית הספר, כדי שתלמידים.ות ומורים.ות יצמחו במסגרתו. היום היא עומדת בראש תכנית "לשם" שזכתה לשמה, משום שהיא מבקשת לברר את השאלה- בתי ספר, לאן?  
התכנית מהווה הזדמנות להמציא בית ספר במודל חדש, עם מערכת הפעלה שונה, לחלום אותו ולהיות שותפים בתכנון של בית ספר שעומד לקום בשיתוף עם רשות מקומית. 

ביבר מאמינה שהדרך להביא לשינוי המיוחל במערכת החינוך עובר דרך מנהלות ומנהלי בתי הספר, שמבינים שילדות וילדים, כמו מבוגרים, רוצות ורוצים להרגיש שיש להם משמעות בעולם. אם תשאלו תלמידים ותלמידות על החוויות העוצמתיות ביותר שלהם מבית הספר סביר שתשמעו על אותם רגעים בהם הרגישו בעלי ערך – כשהם הפיקו סרט במגמת קולנוע, או כשנוצר מפגש משמעותי עם אדם אחר, במסגרת המחויבות האישית 

"בתי ספר יכולים וצריכים להיות מקומות שמקנים משמעות" ביבר אומרת ומספרת שהיא בעצמה בחרה בניהול בית ספר, מתוך אמונה שבתי הספר צריכים לעבור שינוי מהותי ומצריכים ממנהלות ומנהלים לפעול במנהיגות ומחוץ לקופסא. "נוכחתי שמנהלת יכולה לעשות בבית הספר שלה המון גם במצב הקיים, אם היא יודעת מה היא רוצה ואם הולך איתה בדרך צוות חינוכי פורץ דרך". תכנית "לשם", שממש בקרוב יוצאת לדרך,  תאפשר למשתתפיה להבין איך עושים את זה, משום שהם יחוו בעצמם למידה רלוונטית, עצמאית, מותאמת אישית ומבוססת פרויקטים. חוויה שתהיה דומה לחוויה שמערכת החינוך צריכה לייצר עבור תלמידים בבתי הספר. 

התכנית פועלת מתוך ההבנה שעל מנת להוביל שינוי יש צורך בחזון ברור לבית הספר, שמדגיש את היותו מחובר למציאות העכשווית ולצרכי התלמידים. עליו להפעיל תכנית לימודים פורמלית וסמויה שמתכתבת עם ערכיו. "היה לי ברור שהמורות והמורים הם אלה שצריכים ליצור את תכנית הלימודים ושהתפקיד של מנהלת בית הספר הוא לאפשר להם את זה" אומרת ביבר ומסבירה שאם רוצים לעבור מהוראה ללמידה צריך לתת אמון בצוות החינוכי, לאפשר לו להוביל ולבטא את עצמו. לא רק לפזר סיסמאות אודות כבוד, אמון ושוויון, אלא לממש אותם בכלל המעגלים הבית-ספריים. 

הייחוד של תכנית "לשם" הוא שמדובר במסע אישי של קבוצה קטנה ונבחרת של  20 משתתפות ומשתתפים, מסע שעוזר לכל משתתף ומשתתפת לזקק את הזהות החינוכית שלהם, שמאפשר להחליף את המודל של בית הספר המסורתי, לטובת בריאה של מודל של בית ספר מקדם שוויון ורלוונטי, תוך התנסות מעשית, הכוללת תכנון הקמת בית ספר חדש בשיתוף עם רשויות מקומיות. התפיסה היא שלקיחת חלק בתהליכי פיתוח של בתי ספר תאפשר למשתתפים לגבש תפיסה ברורה ולומר – לשם אני רוצה לקחת את בית הספר אותו אני אנהיג!  
 
הקשר עם התכנית לא נגמר ביום שאחרי ובוגריה זוכים להצטרף לקהילת חותם בה חברים למעלה מ1300 חותמיסטים וחותמיסטיות. בוגרות ובוגרי התכנית מקבלים ייעוץ, הכנה וסיוע בדרכם לתפקיד הניהול ובמהלכו.  
 
התכנית פתוחה בפני 20 חלוצות וחלוצים, שמאמינים שמנהיגות אמיתית דורשת אומץ.  

עכשיו זו ההזדמנות האחרונה להבטיח את מקומך.
יציאה למסע משנה חיים במרחק לחיצה
>> https://bit.ly/3OWzyny

 

 

 

עוד בקטגוריה קהילת חותם